Coaching, Begeleiding en Trainingen voor Medici

 

Charlotte Peer

Al vanaf mijn 8ste wilde ik niets liever dan kinderarts worden. Het vak is mijn passie. Ik vind het prachtig om kinderen te zien opknappen van een ziekte waar ze een paar dagen daarvoor nog volledig door geveld werden. Maar ook in de begeleiding van kinderen en hun ouders waar je helaas geen genezing kan bieden vind ik voldoening.

Inmiddels werk ik al weer 14 jaar als kinderarts waarvan de laatste 12 jaar in het ziekenhuis in Drachten. Daarnaast ben ik nu 5 jaar voorzitter van de IFMS/GFMS-commissie van het ziekenhuis en voer ik geregeld gesprekken in het kader van individueel- (IFMS/EIF) en groeps- (GFMS) functioneren.

Een paar jaar geleden vond ik, door diverse omstandigheden, het lastig de mooie dingen van mijn vak nog te zien. Ik werd kortaf en sacherijnig. Thuis kon ik mijn werk niet loslaten en op mijn werk kon ik ’thuis’  niet loslaten. Ik wilde voorkomen tegenzin te gaan voelen voor mijn mooie vak en ben op zoek gegaan naar hulp. Ik heb toen ervaren hoe waardevol een persoonlijk begeleidingstraject kan zijn. Na slechts 8 bijeenkomsten vond ik niet alleen een betere balans tussen werk en privé maar ook nam ik de problemen minder mee naar huis, leerde ik beter communiceren en samenwerken. Het heeft mij een prettiger collega en een beter mens gemaakt.

Waarom zat een dergelijk begeleidingstraject niet standaard in de opleiding? Waarom had ik dit niet veel eerder gedaan? In de overtuiging dat elke medicus de kans zou moeten krijgen een dergelijk begeleidingstraject te kunnen volgen ben ik gestart met de driejarige Kaderopleiding Supervisie en Coaching via het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) die opleidt tot begeleidingsdeskundige.

Daar, in de kaderopleiding, vond ik mijn tweede passie. Om collega's, artsen, mijn 'peers', te helpen om hún passie (weer) te vinden. Vaak binnen de huidige baan maar soms ook daarbuiten. Om hen te helpen weer energie te voelen, balans te voelen, plezier te voelen. In het werk en ook privé.

Mijn stijl

Ik ben iemand die enthousiast is en positief is ingesteld. Mijn stijl is direct, concreet en soms confronterend. Ik hou ervan om reële en duidelijke doelen te stellen en die in het vizier te houden tijdens de begeleiding.
Hoewel het in de begeleiding vaak gaat om dingen die lastig zijn is mijn doel uiteindelijk om je in je kracht te zetten. Om je te laten groeien. Dit doe ik door je te helpen  zicht te krijgen op je sterke kanten en inzicht te geven in je minder sterke kanten en onwerkzame copingsstrategieën.

Graag help ik je om de ruimte te creëren om (weer) te genieten van je vak. Om energie te voelen in je werk en daarbuiten. Om beter te communiceren en fijner samen te werken met je collegae en te groeien als professional en als mens. Niet alleen voor medici in opleiding maar ook voor medici die al geruime tijd werkzaam zijn in het vak.